Domowa szynka gotowana

Domowa szynka gotowana

Zdjęcie - Domowa szynka gotowana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kolejną wędliną jaką przygotowałam w domu jest szynka gotowana. Przepis bardzo prosty, wystarczy mięso zapakować w marynatę, wstawić do lodówki i praktycznie zapomnieć o nim na dwa tygodnie. Mięso wychodzi niezwykle smaczne, apetycznie różowe i co najważniejsze bez żadnych konserwantów.

Źródło

Składniki

Instrukcje Szynkę umyć i zalać wodą na co najmniej 1 godzinę. Po tym czasie wodę (będzie lekko zaczerwieniona) wylać i  zalać roztworem wody z solą. Przełożyć do kamiennego lub szklanego naczynia - szynka musi ciasno w nim leżeć. Dodać przyprawy.Przykryć  talerzykiem i jeszcze czymś obciążyć. Wstawić do lodówki na 14 dni. W tym czasie należy szynkę co 2 dni obracać. Po tym okresie szynkę wyjąć, włożyć do siateczki masarskiej. Szynkę przełożyć do garnka i zalać czystą wodą na ok 0,5 godziny potem wylać wodę i ponownie zalać czystą wodą. Dodać świeże przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz. Gotować na małym ogniu około 1 godziny. Smacznego:)

Zdjęcie - Domowa szynka gotowana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów