Rogaliki drożdżowe z białym makiem

Rogaliki drożdżowe z białym makiem

Gdy byłem dzieckiem moja babcia przed każdą szkolną wycieczką piekła mi rogaliki drożdżowe z marmoladą. Wszyscy mi ich zawsze zazdrościli. Na szczęście zawsze dostawałem ich dużą torbę i mogłem się podzielić ze wszystkimi, chociaż robiłem to z bólem serca, bo takie były dobre. ? Ostatnio przypomniałem sobie o nich, myśląc o tym, jak spożytkować kilogram białego maku, który kupiłem do Rogali Marcińskich. Jakoś nie miałem ochoty bawić się w wielogodzinne składanie ciasta półfrancuskiego i postanowiłem ułatwić sobie życie, bo te rogaliki drożdżowe robi się o wiele szybciej i absolutnie nie wymagają żadnych cukierniczych zdolności. Serio! To ciasto na rogale robi się ekspresowo. Dzięki dużej zawartości masła i dodatkowi śmietany przypomina ono ciasto półfrancuskie: jest kruche z zewnątrz, a w środku puszyste i mięciutkie. Mimo że nie listkuje się tak pięknie, to smakiem w niczym nie odbiega od pracochłonnego ciasta przekładanego warstwami masła. Jeśli ktoś lubi ułatwienia w kuchni, to z całego serducha polecam wypróbować ten przepis na rogaliki drożdżowe, bo są naprawdę pierwsza klasa. Ciasto zagniata się bardzo sprawnie, póżniej wystarczy odstawić je do wyrośnięcia w chłodne miejsce, a na samym końcu rozwałkowujemy je w duży okrąg i kroimy w trójkąty. Prościej już być nie może!

Nadzienie możecie wybrać oczywiście według swojego uznania. Marmolada, dżem, krem orzechowy, czy czekolada sprawdzą się znakomicie, ale, jako że zbliża się 11. listopada, a poznańska tradycja nakazuje z tej okazji upiec rogale z białym makiem, to zachęcam na przygotowanie świętomarcińskiego wypełnienia. W tym przepisie trochę sobie uprościłem jego przygotowanie (oryginalną recepturę znajdziecie tutaj), ale skoro poszedłem już na łatwiznę z ciastem, to postanowiłem przy okazji pójść o krok dalej, żeby zaoszczędzić jeszcze trochę czasu. ? Te rogaliki drożdżowe z białym makiem to taka ekspresowa wersja Rogali Marcińskich. Są równie pyszne, a nie narobicie się przy nich zbyt mocno. ? Gorąco polecam!

Zdjęcie - Rogaliki drożdżowe z białym makiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Rogaliki drożdżowe z białym makiem Łukasz Gdy byłem dzieckiem moja babcia przed każdą szkolną wycieczką piekła mi rogaliki drożdżowe z marmoladą. Wszyscy mi ich zawsze zazdrościli. Na szczęście…

Przepisy przepisy, food2 kuchnia autorska 

Ilość porcji: 48 sztuk
Czas przygotowania: 1 godzina 15 minut Czas gotowania: 1 godzina 1 godzina

Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0/5 ( 1 zagłosowano )

SKŁADNIKI

Rogaliki drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej
  • 125 ml pełnotłustego mleka
  • 200 g masła
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 100 g kwaśnej śmietany 18%
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • ½ łyżeczki soli

 

Nadzienie z białego maku:

  • 250 g białego maku
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g migdałów
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki kardamonu
  • kilka kropli olejku migdałowego
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%

 

Dodatkowo:

  • 2 żółtka
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
  • 50 g płatków migdałów

PRZYGOTOWANIE

Ciasto drożdżowe

  1. Przygotuj zaczyn. W letnim mleku rozprowadź drożdże wraz z cukrem i 1 łyżką mąki. Wymieszaj dokładnie i odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce.
  2. Mąkę wymieszaj wraz z solą i kardamonem. Wlej zaczyn, śmietanę, roztopione i przestudzone masło i wbij jajko. Zacznij zagniatać ciasto. Powinno być ono dosyć miękkie. Na początku będzie się dość mocno kleić, dlatego najlepiej zrobić to mikserem z hakami do ciasta drożdżowego.
  3. Z ciasta uformuj kulę. Wstaw do miski, przykryj ściereczką i odstaw do lodówki do wyrośnięcia na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc (wtedy dobrze przykryć jest miskę folią).

 

Nadzienie z białego maku

  1. Mak przepłucz pod bieżącą wodą. Przesyp do garnka, wsyp migdały oraz orzechy włoskie i zalej wrzątkiem. Odstaw na 30 minut. Następnie odcedź dokładnie, możesz również wycisnąć całość przez gazę. Mak wraz z orzechami zmiel przez maszynkę do mielenia mięsa.
  2. Dodaj pozostałe składniki: cukier puder, miód, kandyzowaną skórkę pomarańczową, cynamon, kardamon, olejek migdałowy oraz śmietanę. Dokładnie wymieszaj i odstaw w chłodne miejsce do czasu przygotowywania rogalików.

 

Formowanie rogali

  1. Wyrośnięte i schłodzone ciasto zagnieć ponownie i podziel na 4 równie porcje. Każdą z nich rozwałkuj na blacie podsypanym mąką na okrąg o średnicy ok. 30 cm. Każdy okrąg pokrój na 12 trójkątnych kawałków. 
  2. Kawałki ciasta posmaruj nadzieniem z białego maku do około połowy wysokości, zaczynając od podstawy trójkąta. Zawijaj je do środka, rozciągając nieco brzegi i formując kształt rogalików.
  3. Gotowe rogaliki układaj na blasze pokrytej papierem do pieczenia, zachowując spore odstępy (po maksymalnie 16 rogalików na blaszkę).
  4. Przed pieczeniem posmaruj je żółtkiem rozbełtanym ze śmietaną i posyp płatkami migdałów.
  5. Rogaliki piecz ok. 20-25 minut w 200°C. Po upieczeniu przełóż na kratkę do przestudzenia.

Kategorie przepisów