Babeczki leśny mech – deser dla kilkulatków

Babeczki leśny mech – deser dla kilkulatków

Cześć,

Kontynuując temat słodkości dla dzieci, w tym wypadku kilkulatków, zapraszamy dziś na deser, który robi wrażenie a do tego przemyca prawie pół kilo szpinaku. Nasza inspiracja z bloga Moje Wypieki, czyli babeczki leśny mech – deser dla kilkulatków.

Zdjęcie - Babeczki leśny mech – deser dla kilkulatków - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki (na 14 babeczek):

  • 400 g mrożonego szpinaku
  • 3 duże jajka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Skórka starta z 1 cytryny

Zdjęcie - Babeczki leśny mech – deser dla kilkulatków - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na masę maślaną i dekorację:

  • 250 ml śmietany 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru
  • Sok wyciśnięty z jednej małej cytryny
  • Garść czerwonej porzeczki

Zdjęcie - Babeczki leśny mech – deser dla kilkulatków - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Babeczki leśny mech – deser dla kilkulatków - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Babeczki leśny mech – deser dla kilkulatków - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Making-of:

  • Szpinak rozmrażamy na sitku aż puści wodę. Wystarczy kilka godzin. Następnie miksujemy go blenderem aż do uzyskania jednolitej masy.
  • W osobnej misce jajka z cukrem pudrem ubijamy mikserem na najwyższych obrotach aż masa podwoi czy nawet potroi swoją objętość. Powinno to zająć pare minut. Następnie powoli dodajemy olej, cały czas miksując. Dodajemy zblendowany szpinak, skórkę startą z uprzednio wyparzonej cytryny i miksujemy aż do uzyskania jednolitej masy.
  • W osobnej misce przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie powoli, po 2 łyżki dodajemy ją do masy, delikatnie mieszając drewnianą łyżką lub szpatułką (jak przy biszkopcie). Gdy wszystkie składniki się połączą, przelewamy masę do form na muffinki wyłożonych papilotkami. Napełniamy je do 3/4 wysokości. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 170 stopni, w trybie góra-dół przez około 30-35 minut, aż do „suchego patyczka”.
  • Po wystudzeniu, odcinamy czubki babeczek i drobno je siekamy do uzyskania efektu „mchu”. Będzie nam to potrzebne do dekoracji.
  • Aby przygotować masę, śmietanę, serek mascarpone, cukier puder oraz sok z cytryny miksujemy mikserem aż do uzyskania gładkiej masy.
  • Masę nakładamy na muffinki, posypujemy ją posiekanym ciastem i dodajemy czerwoną porzeczkę na wierzch.

Smacznego!

Gosia i Przemek

Kategorie przepisów