Cukier różany

Cukier różany


Zdjęcie - Cukier różany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kilka dni temu podałam Wam przepis na konfiturę z róży.
Obiecałam, że wkrótce pokażę, co jeszcze ciekawego może powstać z płatków dzikiej róży.

Tak jak obiecałam, podsyłam Wam przepis, na cudownie pachnący, aromatyczny cukier różany, w obłędnym, różowym kolorze.

Cukier różany, idealnie nadaje się do dekoracji słodkich wypieków, deserów czy lodów.
Z powodzeniem, zastąpi również zwykły cukier lub cukier waniliowy i nada naszym słodkościom wspaniałego różanego aromatu.


Składniki:

  • szklanka płatków dzikiej róży
  • 2 szklanki cukru

Płatki róży oczyścić, poobrywać białe końcówki.
Płatki róż zmielić blenderem.
Wymieszać z cukrem.
Rozsypać na talerzu, przykryć bawełnianą ściereczką i suszyć 1-2 dni.
Wysuszony cukier przesypać do słoiczka, szczelnie zamknąć.
Cukier różany dodawać do ciast deserów zamiast np. cukru waniliowego lub używać do dekoracji.

Zdjęcie - Cukier różany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Cukier różany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Cukier różany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Cukier różany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów