Ciasto Shrek – przepis

Jedno z popularniejszych ciast w internecie, a co za tym idzie chyba jedno ze smaczniejszych. Oczywiście, musiałam się przekonać na własnym podniebieniu;). Pieczenie i przygotowanie ciasta udało się bez większych komplikacji, chociaż znawcy zastanawiają się dlaczego nie ma na wierzchu galaretki. Rozwiązanie jest proste ciasto wyszło za wysokie, więc z niej zrezygnowałam i wcale nie żałuje, że jej nie było. Sekretem tego ciasta jest delicja, która jest „kropką na i” i rewelacyjnie zaznacza smak zielonej masy. Przepis ze strony Tesco, z lekką przeróbką. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka startej skorki z limonki

SKŁADNIKI DO NASĄCZENIA:

  • sok z 1 limonki
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 4 łyżki ciepłej wody

SKŁADNIKI NA ZIELONĄ MASĘ:

  • 1 l zielonego soku typu Kubuś lub Pysio
  • 3 op. budyniu śmietankowego

SKŁADNIKI NA BIAŁĄ MASĘ:

  • 400 g śmietanki kremówki 30%
  • 1 op. galaretki agrestowej
  • szklanki gorącej wody
  • 2 op. ciastek typu delicje, polecam pomarańczowe

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier, olej i skórkę z limonki. Lekko łączymy i dodajemy po jednym żółtku. Mąki przesiewamy i powoli dodajemy do masy. Formę 25×35 cm. lekko smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto. Pieczemy w temp. 170 C przez ok. 25 min, aż biszkopt będzie lekko złoty na wierzchu. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. Następnie nasączamy sokiem z limonki wymieszanym z cukrem pudrem i ciepłą wodą.

 

W 1,5 szklance zielonego soku rozpuszczamy budynie. Resztę soku zagotowujemy i wlewamy budyń, cały czas energicznie mieszamy. Lekko gotujemy, aż masa zgęstnieje. Następnie jeszcze gorącą masę wylewamy na biszkopt, wyrównujemy łyżką zamoczoną w wodzie.

 

Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia. Śmietankę ubijamy na sztywno i dodajemy powoli cały czas miksując zimną, ale jeszcze płynną galaretkę. Masę przekładamy na zieloną warstwę i wyrównujemy. Na wierzchu układamy delicje lekko dociskając.

Ciasto owijamy folią spożywczą i wstawiamy na min. 4 godz. do schłodzenia, a najlepiej na całą noc. Smacznego.

Zdjęcie - Ciasto Shrek – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto Shrek – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tagi: , , , , ,

 

Przepisy z tych kategorii

Pieróg z kaszy gryczanej

Pieróg z kaszy gryczanej

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady

Crème brûlée – idealne

Crème brûlée – idealne

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

Faworki czyli chrust
1

Faworki czyli chrust

Qchnia24 Qchnia24
Qchnia24

Faworki pieczone w piekarniku
1

Faworki pieczone w piekarniku

Majana Majana
Majanowe pieczenie

Pączki

Pączki

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Carnitas - pieczona po meksykańsku wieprzowina

Carnitas - pieczona po meksyka…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Przepisy z tych kategorii

Muffiny bananowo czekoladowe

Muffiny bananowo czekoladowe

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Kurczak w mleku kokosowym
1

Kurczak w mleku kokosowym

Qchnia24 Qchnia24
Qchnia24

Hekele. Śledzie ze Śląska

Hekele. Śledzie ze Śląska

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Warstwowy deser z jabłkami i budyniem
1

Warstwowy deser z jabłkami i b…

Doprawione Fantazją Doprawione Fantazją
Doprawione Fantazją

 Buraczano-kakaowe placuszki z rozmarynem

Buraczano-kakaowe placuszki z…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Rozetki

Rozetki

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie