Ciasto pomarańczowe

Ciasto pomarańczowe

Sródziemnomorskie smaki z południowej Walencji w Hiszpanii, tam bowiem jest tak popularne to ciasto, ze względu na wyjątkową słodycz  pomarańczy.

Wyjątkowo aromatyczne ciasto pomarańczowe o wilgotnej konsystencji z karmelizowaną skórką pomarańczową, a  dodanie świeżego soku z pomarańczy, sprawia, że czujemy słoneczny zapach cytrusów.

Zdjęcie - Ciasto pomarańczowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na ciasto:

  • 160 g miękkiego masła
  • 140 g drobnego cukru
  • 3 jaja
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 230 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 170 g gęstej smietany
  • 1 łyżka drobno startej skórki pomarańczowej
  • 80 ml soku ze świeżych pomarańczy

Składniki na masę:

  • 200 g miękkiego masła
  • 150 g cukru pudru /przesianego/
  • 2 łyżki świeżej skórki z pomarańczy

Składniki na karmelizowaną skórkę:

  • 220 g cukru
  • 65 ml wody
  • skórka z trzech pomarańczy

Zdjęcie - Ciasto pomarańczowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wykonanie:

  1. Masło utrzeć z cukrem, dodać po jednym jajku ucierając.
  2. Następnie przesianą mąkę z proszkiem i pozostałe składniki.
  3. Utrzeć lub zmiksować na jednolitą masę, do połączenia wszystkich składników.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 180 st. C przez 55 minut lub do suchego patyczka.
  5. Po czym całkowicie wystudzić.
  6. Składniki na masę utrzeć do uzyskania puszystej masy.
  7. W rondlu zagotować wodę z cukrem dodać pokrojoną w cienkie paski skórkę z pomarańczy.
  8. Gotować przez 10-12 minut do z karmelizowania skórki.
  9. Na zimne ciasto wyłożyć ubitą masę, następnie na wierzch  skórkę.

Smacznego ?

na podstawie przepisu: Taste.com.au

Zdjęcie - Ciasto pomarańczowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów