Ciasto makowe

Zdjęcie - Ciasto makowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bez tego ciasto nie byłoby u nas świąt, istnieje od zawsze czyli odkąd pamiętam. Moja mama zawsze robiła je na święta. Ciasto jest wilgotne i sycące.

Przepis przechodzi z pokolenia na pokolenie, a my niezmiennie w każde święta zachwycamy się tym ciastem, choć znamy jego smak od lat…

forma 30/40 cm

Składniki na ciasto

  • 1 kg jabłek
  • ½ kg maku
  • 8 jajek (białka i żółtka osobno)
  • 250 g margaryny Palma z Kruszwicy
  • 400 g cukru pudru

Mak zalać wrzątkiem i odstawić na ok. godzinę – odsączyć z wody - po tym czasie zmielić mak trzykrotnie. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach (jak na placki ziemniaczane). Żółtka utrzeć z cukrem na puszek wraz z miękką margaryną. Do utartej masy powoli dodawać mak i dalej ucierać, dodając starte jabłka.

Białka ubić na sztywno i wymieszać delikatnie z resztą składników.

Ciasto wylać na blachę wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 40 minut.

Wystudzić w uchylonym piekarniku.

Składniki na polewę :

  • ½ szklanki cukru
  • ½ kostki margaryny Palma z Kruszwicy
  • 2 łyżki ciemnego kakao w proszku
  • 3 ½ łyżki wrzącej wody

Margarynę włożyć do garnuszka i dodać cukier, wodę oraz kakao. Ucierać ok. 10 minut na małym ogniu do lekkiego zgęstnienia polewy, wtedy wylać ją na jeszcze ciepłe ciasto.

Dodatkowo ciasto można udekorować migdałami zalanymi w białej czekoladzie.

 Smacznego

Wydrukuj przepis

i jeszcze trochę fotek...

Zdjęcie - Ciasto makowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto makowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto makowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

Przepisy z tych kategorii

Szarlotka z migdałami

Kaś Kaś
Bake&Taste

2

Szarlotka z budyniową pianką

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

1

Szarlotka z budyniem

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

1

Szarlotka z karmelem

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Szarlotka z kruszonką (i to ta…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Proste ciasto z gruszką i czek…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Przepisy z tych kategorii

1

Placuszki jaglane z mango

napiecyku napiecyku
napiecyku

1

Koktajl jaglany z wiśniami i…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Keksiki bananowo-kokosowe

Cris Cris
Zakamarki mojej kuchni

1

Szarlotka z karmelem

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

1

Śniadaniowa jaglanka. Wartości…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Wtorek z kaszą #42: Panna cott…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu