Ciasto makowe

Zdjęcie - Ciasto makowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bez tego ciasto nie byłoby u nas świąt, istnieje od zawsze czyli odkąd pamiętam. Moja mama zawsze robiła je na święta. Ciasto jest wilgotne i sycące.

Przepis przechodzi z pokolenia na pokolenie, a my niezmiennie w każde święta zachwycamy się tym ciastem, choć znamy jego smak od lat…

forma 30/40 cm

Składniki na ciasto

  • 1 kg jabłek
  • ½ kg maku
  • 8 jajek (białka i żółtka osobno)
  • 250 g margaryny Palma z Kruszwicy
  • 400 g cukru pudru

Mak zalać wrzątkiem i odstawić na ok. godzinę – odsączyć z wody - po tym czasie zmielić mak trzykrotnie. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach (jak na placki ziemniaczane). Żółtka utrzeć z cukrem na puszek wraz z miękką margaryną. Do utartej masy powoli dodawać mak i dalej ucierać, dodając starte jabłka.

Białka ubić na sztywno i wymieszać delikatnie z resztą składników.

Ciasto wylać na blachę wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 40 minut.

Wystudzić w uchylonym piekarniku.

Składniki na polewę :

  • ½ szklanki cukru
  • ½ kostki margaryny Palma z Kruszwicy
  • 2 łyżki ciemnego kakao w proszku
  • 3 ½ łyżki wrzącej wody

Margarynę włożyć do garnuszka i dodać cukier, wodę oraz kakao. Ucierać ok. 10 minut na małym ogniu do lekkiego zgęstnienia polewy, wtedy wylać ją na jeszcze ciepłe ciasto.

Dodatkowo ciasto można udekorować migdałami zalanymi w białej czekoladzie.

 Smacznego

Wydrukuj przepis

i jeszcze trochę fotek...

Zdjęcie - Ciasto makowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto makowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto makowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

Przepisy z tych kategorii

Jagielnik, czyli ciasto z kasz…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

2

Odwrócone ciasto z gruszkami

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Placek drożdżowy ze śliwkami

figmara figmara
figowe smaki

Brownie z awokado i stewią

Tyna Tyna
In cooking we trust

1

Szarlotka na kruchym cieście z…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

3

Styropian

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Przepisy z tych kategorii

4

Korzenne powidła

figmara figmara
figowe smaki

3

Szarlotka z wiśniami

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

1

Zieleń jarmużu z jabłkiem i og…

Olerek Olerek
ola-w-kuchni

4

Szarlotka z bitą śmietaną

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

1

Cobbler - co to takiego?

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Mini-jabłeczniki

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!