Ciasto jogurtowe – przepis

Ciasto jogurtowe pochodzi z Francji i tam jest bardzo popularne. Konsystencja ciasta po upieczeniu jest lekko wilgotna, delikatna i puszysta. Podajemy je oprószone cukrem pudrem razem z konfiturą, ale bez dodatków jest równie smaczne. Przepis: A. Aszkiewicz Słodka Kuchnia Polska.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 60 g masła lub margaryny
  • 3 jajka
  • szklanka cukru pudru
  • 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

DODATKOWO:

  • cukier puder do oprószenia

Jogurt miksujemy razem z cukrem pudrem, jajkami oraz skórką cytrynową. Gdy składniki będą połączone, a masa lekko spieniona, dodajemy rozdrobnione lekko chłodne masło lub margarynę oraz przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Ciasto miksujemy nie dłużej niż 2 minuty. Przekładamy do keksówki o wym. 9×28 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C na ok. 50-55 min. Zrumienione ciasto odstawiamy do ostudzenia. Oprószamy cukrem pudrem. Smacznego.

Zdjęcie - Ciasto jogurtowe – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto jogurtowe – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tagi: ,

Przepisy z tych kategorii

1

Migdałowe ciasto na maślance…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

5

Proste ciasto jogurtowe

napiecyku napiecyku
napiecyku

1

Czekoladowe nagrobki czyli upi…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

2

Babka majonezowa

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

2

Ciasto piaskowe

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

6

Ciasto z jagodami i kokosem (e…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty