Ciasto czekoladowo - bananowe

Ciasto czekoladowo - bananowe

Zdjęcie - Ciasto czekoladowo - bananowe. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto dla wszystkich miłośników połączenia bananów i czekolady :) Ja zdecydowanie do tego grona należę! Jest mocno wilgotne, mocno czekoladowe.
Jako, że na ciastach znam się słabo, daleka przede mną droga do wrzucania autorskich pomysłów na słodkie wypieki… Tym razem, przepis pochodzi od Asi z Kwestii Smaku. Bardzo polecam!


Zdjęcie - Ciasto czekoladowo - bananowe. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto bananowo - czekoladowe /źródło - Kwestia Smaku/
5 dojrzałych bananów, obranych, 200 g masła, 250 ml gęstego jogurtu naturalnego, 200 g mąki pszennej, 60 g gorzkiego kakao, 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka cynamonu, 200 g cukru pudru, 3 duże jajka

Banany miksujemy w blenderze z jogurtem naturalnym. W dużej misce łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia, solą, kakao i cynamonem.
Masło ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę (przez przynajmniej 5 min), wciąż miksując, dodajemy po jednym jajku. Do misy miksera dodajemy połowę mąki z dodatkami, mieszamy na wolnych obrotach na gładką masę. Następnie dodajemy mieszankę bananowo - jogurtową, na koniec, drugą połowę mąki.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C.
Gotową masę na ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Pieczemy przez ok 50 min, do 'suchego patyczka'.
Ciasto smakuje świetnie z konfiturą morelową lub pomarańczową.


Smacznego!



Zdjęcie - Ciasto czekoladowo - bananowe. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ciasto czekoladowo - bananowe. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów