Ciasto czekoladowe z cukinią

Ciasto czekoladowe z cukinią

Uwielbiam ciasta z warzywami i bakaliami, są wilgotne, aromatyczne, bardzo dobrze się przechowują. Ciasto ma lekko czekoladowy smak z wyraźną nutą migdałową, a posiekane migdały przyjemnie chrupią podczas jedzenia. Receptura na ciasto czekoladowe z marchewką i kokosem tutaj -> klik ) zainspirowała mnie do zrobienia tego smakowitego wypieku. Spróbuj koniecznie wersji z migdałami i cukinią ?

Zdjęcie - Ciasto czekoladowe z cukinią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na ciasto
  • 1 młoda cukinia ( dwie szklanki startej na grubych oczkach )
  • 1 i 1/2 szkl. mąki pszennnej
  • 1/2 szkl. drobno posiekanych migdałów bez skórki
  • 1/2 szkl. cukru ( możesz dodać nieco więcej, jeżeli lubisz bardziej słodkie ciasta )
  • 1/2 szkl. oleju
  • 3 duże jajka
  • 2 łyżki kakao
  • 60 g gorzkiej czekolady
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
Składniki na polewę czekoladową
  • 100 ml mleka
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 15 g masła

Mleko podgrzewam na małym ogniu. Dodaję posiekaną czekoladę i masło. Wszystko mieszam do dokładnego połączenia. Polewa gotowa.

Wszystkie składniki na ciasto, powinny mieć temperaturę pokojową.

Do miseczki daję przesianą mąkę, sodę, proszek do pieczenia, kakao i migdały. Wszystko mieszam.

Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej.

Cukinię obieram, ścieram na dużych oczkach i odstawiam.

Jajka ubijam na gęstą pianę, stopniowo dodaję cukier. Wszystko ubijam do czasu, kiedy cukier się rozpuści a piana będzie gęsta i lśniąca.

Do piany dodaję olej, rozpuszczoną czekoladę, aromat migdałowy i sypkie produkty. Wszystko mieszam na małych obrotach.

Z cukinii wyciskam nadmiar wody i dodaję do ciasta. Całość delikatnie mieszam.

Blaszkę o wymiarach 24 x 30 cm. wykładam papierem do pieczenia. Ciasto wylewam na spód blaszki i wyrównuję powierzchnię.

Ciasto piekę około 40 minut, do czasu, kiedy patyczek wbity w ciasto będzie suchy. Gotowe ciasto odstawiam do przestudzenia. Na koniec ozdabiam polewą.

Udanych wypieków ?

Zdjęcie - Ciasto czekoladowe z cukinią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów