Ciastka francuskie z jabłkami – przepis

Uwielbiam ciasto francuskie i jak tylko mam je w lodówce wypiekam różne ciastka. Połączenie ciasta i jabłek to niezawodny sposób na coś pysznego. Ciastka przepysznie smakują z gałką lodów waniliowych. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: ok. 6 ciastek

  • 1 płat ciasta francuskiego (ok. 250 g )
  • 2 łyżeczki masła, roztopionego
  • 1 łyżka cukru
  • 3 nieduże jabłka, lekko kwaśne
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

Jabłka ze skórką kroimy w dosyć cienkie plasterki ( jeśli plastry są duże należy je dodatkowo przekroić na pół, aby za mocno nie wystawały z foremki ). Do jabłek dodajemy sok z cytryny, cukier, cynamon i mieszamy. Płat ciasta francuskiego kroimy w kwadraty ok. 11x 11 cm. Formę na muffinki smarujemy lekko roztopionym masłem i wkładamy do środka po jednym kawałku ciasta francuskiego. Wewnątrz układamy plasterki jabłek. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 30 min. do lekkiego zbrązowienia skórki. Smacznego.

Zdjęcie - Ciastka francuskie z jabłkami – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciastka francuskie z jabłkami – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tagi: ,

 

Przepisy z tych kategorii

Rolada z wafla bez pieczenia

Christopher Christopher
Kulinarny karnet Christophera

Placuszki gryczane z jabłkam…

Cris Cris
Zakamarki mojej kuchni

Chusteczki z ciasta francuskie…

figmara figmara
figowe smaki

Odwrócone daktylowe muffinki z…

Gotowanie z pasją Gotowanie z pasją
Gotowanie z pasją

Jabłka w majeranku z żurawiną

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Apfelstrudel (strudel z jabłka…

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Przepisy z tych kategorii

Placuszki gryczane z jabłkam…

Cris Cris
Zakamarki mojej kuchni

Chusteczki z ciasta francuskie…

figmara figmara
figowe smaki

2

Sałatka ze śledziem, kukurydzą…

bazylia bazylia
Kuchnia Bazylii

Bakłażan zapiekany z pomidoram…

A_SE A_SE
Shabbyeat

Bananowe muffinki z morelami

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Proste ciasto dyniowe

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku