Chłodnik litewski

Chłodnik litewski

Na zakończenie mojego pobytu w domu zrobiłam jedną z najsmaczniejszych, letnich zup, którą mogłabym się zajadać w każdy upalny dzień.
Zdjęcie - Chłodnik litewski - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Składniki (ok.4-5 porcji): pęczek botwinki, pęczek koperku, pęczek zielonej cebulki, 4 ząbki czosnku, 2 ogórki gruntowe, pęczek rzodkiewki, 1l maślanki, sól, pieprz, 
+ jajka na twardo
Zdjęcie - Chłodnik litewski - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Liście botwinki drobno kroimy, wrzucamy do garnka, małe buraczki obieramy, również kroimy i wrzucamy do liści. Całość zalewamy wodą, tak by nakryła botwinkę, lekko solimy i gotujemy na małym ogniu przez ok.10 minut, aż buraczki zmiękną.
W tym czasie obieramy ogórka, kroimy na plasterki, a następnie na ćwiartki. Rzodkiewkę myjemy i kroimy w ten sam sposób co ogórka. Koperek i Zieloną cebulkę drobno siekamy.
Do ostudzonej botwinki z wodą, wrzucamy resztę warzyw, oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlewamy maślankę, mieszamy i doprawiamy do smaku. Pozostawiamy w lodówce na ok. 2h.
Zupę podajemy z jajkiem, koperkiem i zieloną cebulką na wierzchu (ja osobiście zwykle rezygnuję z jajka).
Zdjęcie - Chłodnik litewski - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów