Chlebek pita

Chlebki pita chciałam zrobić od dawna ale jakoś bałam się, że wyjdą mi płaskie i nie bedą miały  kieszonek. Więc zanim zabrałam się za nie, trochę poczytałam co na ich temat piszą w sieci. Najważniejszą rzeczą, którą wyczytałam było to, że piekarnik powinien być mocno nagrzany. I rzeczywiście, okazało się, że moje chlebki pita po włożeniu do bardzo gorącego piekarnika urosły tak jak powinny i miały kieszonkę. Kieszonkę do której oczywiście można włożyć co się tylko chce. Nie byłam orginalna i wpakowałam tam kurczaka gyros z warzywami.

Zdjęcie - Chlebek  pita  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 25 dkg mąki pszennej
  • 2,5 dkg drożdży
  • łyżka oleju
  • łyżeczka soli

Drożdże rozkruszyć i rozpuścić w 150 ml letniej wody, dodać połowę mąki, olej, posolić i starannie wymieszać, żeby nie było grudek. Połączyć z pozostałą mąką. Ciasto wyrabiać tak długo, aż nie będzie się przyklejało do rąk. Przykryć je i odstwić do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość, wyłożyć na stolnicę posypaną mąką, uformować wałek, podzielić go na 5-6 kawałków, każdy rozwałkować na płaski krążek. Blachę wyłożyć pergaminem, umieścić na niej chlebki, przykryć, zostawić na 20 min do ponownego wyrośnięcia. Piec w bardzo gorącym piekarniku 6-8 min.

Smacznego:)

Przepisy z tych kategorii

Chleb żytni na zakwasie, z kum…

alicja w krainie garów alicja w krainie garów
Alicja w krainie garów...

Pszenny chleb z suszonymi pomi…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Chleb z semoliny (z przepisu J…

Konsti Konsti
Apparecchiamo?

Orkiszowe bułeczki z orzechami…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Ciabatta ze szparagami na zakw…

Tosia i Śliwka Tosia i Śliwka
Smakowity chleb

Bułeczki śniadaniowe

Tosia i Śliwka Tosia i Śliwka
Smakowity chleb

Przepisy z tych kategorii

6

Szaszłyki po marokańsku

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

1

Pity pełnoziarniste z zaatarem

Tosia i Śliwka Tosia i Śliwka
Smakowity chleb

4

Tahina

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

1

Czerwona soczewica po pakistań…

Lidia Lidia
Smaki, zapachy

1

Hummus – pasta z ciecierzycy n…

Dorota Dorota
SuperStyler

3

Ciasto daktylowo-figowe

Samantha Samantha
kulinarny blog samanthy