Chlebek pita

Chlebki pita chciałam zrobić od dawna ale jakoś bałam się, że wyjdą mi płaskie i nie bedą miały  kieszonek. Więc zanim zabrałam się za nie, trochę poczytałam co na ich temat piszą w sieci. Najważniejszą rzeczą, którą wyczytałam było to, że piekarnik powinien być mocno nagrzany. I rzeczywiście, okazało się, że moje chlebki pita po włożeniu do bardzo gorącego piekarnika urosły tak jak powinny i miały kieszonkę. Kieszonkę do której oczywiście można włożyć co się tylko chce. Nie byłam orginalna i wpakowałam tam kurczaka gyros z warzywami.

Zdjęcie - Chlebek  pita  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 25 dkg mąki pszennej
  • 2,5 dkg drożdży
  • łyżka oleju
  • łyżeczka soli

Drożdże rozkruszyć i rozpuścić w 150 ml letniej wody, dodać połowę mąki, olej, posolić i starannie wymieszać, żeby nie było grudek. Połączyć z pozostałą mąką. Ciasto wyrabiać tak długo, aż nie będzie się przyklejało do rąk. Przykryć je i odstwić do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość, wyłożyć na stolnicę posypaną mąką, uformować wałek, podzielić go na 5-6 kawałków, każdy rozwałkować na płaski krążek. Blachę wyłożyć pergaminem, umieścić na niej chlebki, przykryć, zostawić na 20 min do ponownego wyrośnięcia. Piec w bardzo gorącym piekarniku 6-8 min.

Smacznego:)

Przepisy z tych kategorii

2

Keks królewski

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

Kulebiak z kapustą i grzybami

Laura Laura
Cafe Babilon

Ciasteczka z orzechami włoskim…

kulinarne_podroze kulinarne_podroze
Kulinarne podróże

2

Śnieżne kule

Antenka Antenka
Smaczny Kąsek

Drożdżowe ślimaki z makiem, wi…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Pierogi z soczewicą i grzybami

Cris Cris
Zakamarki mojej kuchni

Przepisy z tych kategorii

1

Ciasteczka z płatkami owsianym…

Konsti Konsti
Apparecchiamo?

Miękkie pierniczki na ostatnią…

Kasia Kasia
Pełny talerz

Adwentowe anyżowe "orzeszki"

Christopher Christopher
Kulinarny karnet Christophera

Piernik litewski z bakaliami

ugotujmyto.pl ugotujmyto.pl
Ugotujmy To...

Piernik na ciemnym piwie

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Rożki pistacjowo-marcepanowe

figmara figmara
figowe smaki