Chlebek pita

Do upieczenia tego chlebka przymierzałam się już od dłuższego czasu. Widziałam kilka przepisów i kilka nawet wydrukowałam. Jako pierwszy postanowiłam wypróbować przepis podany przez Iwonkę. Wydawał mi się bardzo prosty i dokładnie taki jest. Niestety nie wyszły mi takie piękne kieszenie jak u Iwonki. Podczas smażenia chlebki ładnie pęczniały, jednak po zdjęciu z patelni opadały - ale i tak były pyszne. Tym razem do jeszcze ciepłych chlebków nakładałam sałatkę gyros. Bardzo nam smakowało takie jedzonko.

Zdjęcie - Chlebek pita - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na 12 - 16 sztuk.

Składniki na zaczyn:

  • 2 szklanki chłodnej wody
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej (można użyć pszennej)

W dużej misce wymieszać wodę i drożdże. Dodawać stopniowo mąkę i mieszać drewnianą łyżką aż uzyska się gładką, dość płynną masę. Miskę nakryć folią i odstawić na 8-10 godzin w chłodne miejsce.

Składniki na ciasto:

  • 2½ łyżeczki soli
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2½-3 szklanek mąki pszennej

Do miski z zaczynem dodać oliwę, sól i mąkę (nie wszystką na raz). Wyrobić gładkie ciasto (8-10 min). Ciasto odłożyć do wysmarowanej tłuszczem dużej miski na 2-4 godziny, aż urośnie 2-3 razy. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na powierzchnię wysypaną mąką. Ugnieść trochę żeby pozbyć sie powietrza. Ciasto podzielić na 12-16 części. Formować kulki i odstawić je przykryte ściereczka na 15-30 min.

Na wysypanej mąką powierzchni rozwałkować kulki na płaskie placki. W czasie gdy jedna pita się smaży rozwałkować drugą kulkę. Nie układać rozwałkowanych placków jeden na drugim. Oczekujące kulki nakryć ściereczką. Rozgrzać mocno patelnię (nie smarować tłuszczem). Położyć jeden placek i piec około 15 sekund. Przewrócić i piec 1,5 - 2 minut. Placek zacznie się nadymać. Przewrócić jeszcze raz na drugą stronę. Zmniejszyć ogień jeśli pita za szybko się rumieni.

Najlepsze są świeże i ciepłe pity. Lepiej jest więc przygotować, tyle ile potrzebujemy w danym momencie. Resztę ciasta można przechowywać w lodówce przykryte ściereczką lub folią kilka dni i smażyć kiedy mamy tylko ochotę na pite:-)

Smacznego:-)

Zdjęcie - Chlebek pita - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Puszyste bułki z makiem

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Chleb mieszany (na zakwasie)

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Czekladowy chleb z cydrem

kasandraa6 kasandraa6
Magia w kuchni

1

Najprostszy chleb pszenny

Ali Ali
Pieczenie chleba i inne przepisy

1

Domowy, pełnoziarnisty chleb -…

Wszędobylskie Wszędobylskie
Wszędobylskie

Chleb pełnoziarnisty z kefirem…

Tosia i Śliwka Tosia i Śliwka
Smakowity chleb