Chlebek bananowy

Chlebek  bananowy

Niby-chlebek, niby-ciasto, mokre, prawie zakalcowate: dobre i z kawą, i z masłem. Robiłam po raz pierwszy i przypuszczam, że nie po raz ostatni. Świetne jako "coś nowego" na przyjazd gości. Przepis znalazłam na stronie Kasi. Bardzo łatwe do przygotowania!

Chlebek bananowy

  • 0,5 kostki margaryny
  • ponad 2 i 1/4 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 5 łyżek mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 3 bardzo dojrzałe banany

Banany rozetrzeć w misce widelcem na masę. Miękką margarynę utrzeć z cukrem; ucierać nadal, dodając po jednym jajku, a następnie resztę składników. Na koniec dodać banany i wymieszać.

Masę przelać do formy "keksówki", którą uprzednio wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i oprószyć mąką. Piec w 170'C przez około 50-60 minut.

Zdjęcie - Chlebek  bananowy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów