Chleb paprykowy na zakwasie

Chleb paprykowy na zakwasie

Zdjęcie - Chleb paprykowy na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sezon paprykowy trwa, dlatego uznałam, że ciekawie będzie pokazać w jaki sposób papryki można wykorzystać przy wypieku chleba. Osobiście lubię papryki pod każdą postacią, ale chyba najbardziej w wersji pieczonej.

Zazwyczaj piekę papryki w całości, skrapiam je oliwą i zostawiam w piekarniku na 30 minut. Następnie przekładam do foliowej torebki i pozwalam, aby papryki się „spociły”. Po ok. 10-15 minutach będzie łatwiej im zdjąć skórki.

Tak upieczone papryki to świetny dodatek na kanapki, do sałatek, ale także do chleba. Kawałki pieczonej papryki dodałam do ciasta chlebowego, razem z posiekaną drobno chilli, słodką i ostrą papryką oraz jej wędzoną odmianą w proszku. Wyszedł z tego chleb porządnie paprykowy

Zdjęcie - Chleb paprykowy na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb paprykowy na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb paprykowy na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb paprykowy na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb paprykowy na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Chleb paprykowy na zakwasie Autor: Tosia Czas przygotowania: 4 godz. Czas pieczenia: 40 min. Całkowity czas: 4 godz. 40 min. Porcje: 1 Składniki

  • 200 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 650 g mąki pszennej typ 550
  • 2 papryki
  • łyżka oliwy
  • 1/4 papryczki chilli
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 280 ml letniej wody
Instrukcja
  1. Papryki skrapiamy oliwą, kładziemy na blasze i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez 30 minut w 200 stopniach. Upieczone papryki wkładamy do foliowej torebki i zostawiamy na 10 minut. Następnie ścigamy skórkę, usuwamy pestki i kroimy w kostkę.
  2. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy aktywny zakwas, przyprawy, pieczoną paprykę, posiekane chilli i sól. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem przez ok. 6 minut.
  3. Ciasto zostawiamy w misie na godzinie. Po tym czasie krótko je składamy i znów przykrywamy. Po godzinie przekładamy ciasto na oprószony mąką blat.
  4. Formujemy bochenek o dowolnym kształcie i przekładamy do wiklinowego koszyka wyłożonego ściereczką i posypanego mąką. Przykrywamy na 2 godziny.
  5. Piekarnik rozgrzewamy z termoobiegiem do 240 stopni. Na dnie stawiamy miseczkę ze stali nierdzewnej z kostkami lodu.
  6. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Odwracamy koszyk dnem do góry i przerzucamy ciasto na blachę. Wierzch nacinamy i wstawiamy do pieca.
  7. Chleb podpiekamy 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni, ustawiamy pieczenie góra-dół i pieczemy chleb przez 25 minut.
  8. Upieczony chleb studzimy na kuchennej kratce. Podajemy ze Smakowitą Pajdą z ziołami ogrodowymi.

Kategorie przepisów