Chleb litewski

Chleb litewski

Chleb litewski należy do ścisłej piątki chlebów, które lubię najbardziej. Dlatego nie było opcji co by chleb się  nie pojawił  skoro w Listopadowej Piekarni padła taka propozycja. Chleb jest raczej z tych ciężkich , ale ja takie lubię no i ten smak kminku. Po prostu uwielbiam.

Razem ze mną piekli:

Zdjęcie - Chleb litewski - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 50 g zakwasu
  • 130 g mąki żytniej
  • 120 g wody

Składniki wymieszać i odstawić na 8 – 12 godzin.

  • cały zaczyn
  • 90 g mąki żytniej
  • 110 g wody

Składniki wymieszać i odstawić na 3 – 4 godziny. Zaczyn powinien się podnieść, a jego powierzchnia powinna być lekko wklęsła.

  • 100 g otrąb
  • 2 łyżki kminku
  • 200 g wody

Wieczorem, dzień przed pieczeniem chleba, zalać otręby wrzącą wodą, dodać lekko zmiażdżony kminek.

  • cały zaczyn
  • zaparzone otręby
  • 350 g mąki żytniej razowej
  • 150 g mąki żytniej
  • 300 g wody
  • 2 łyżki melasy
  • 1 łyżka soli

Z mąki żytniej razowej odsypać dwie łyżki mąki, i uprażyć ją na suchej patelni, by nabrała brązowego koloru, należy uważać, by się nie przypaliła. Następnie wymieszać w misce cały zaczyn, z resztą składników, oprócz soli, mieszać należy tylko do połączenia składników. Konsystencja ciasta powinna być dość luźna. Przy mieszaniu mikserem nie może tworzyć się bryła ciasta. W odrobinie wody rozpuścić sól, dodać do ciasta i lekko wymieszać całość. Ciastem napełnić foremki prostokątne, do połowy ich wysokości, wygładzić powierzchnie wodą. Chleb powinien wyrosnąć do podwojenia objętości, co może trwać nawet do 4 godzin. Po wyrośnięciu należy jeszcze raz wierzch posmarować wodą. Chleb wstawić do piekarnika nagrzanego do 250° C i piec przez 15 minut z termoobiegiem, potem zmniejszyć do 200° C i piec jeszcze 30 minut, już bez termoobiegu, dalej zmniejszyć do 180° C i dopiekać około 25 minut. Po upieczeniu wyjąć z foremki, odwrócić i wystudzić. Chleb nadaje się do jedzenia dopiero następnego dnia.

Smacznego:)

Kategorie przepisów