Buraczki na ciepło z imbirem

Buraczki na ciepło z  imbirem

Całkiem niedawno Adrijah podała na swoim blogu przepis, który dostała od Margot. Przepis na buraczki na ciepło. Ale nie na takie tradycyjne , z zasmażką, a za to z cebulka, imbirem i papryką konserwową. Szczególnie zainteresował mnie ten dodatek papryki, dodam , że nawet obawiałam się tego połączenia. Ale zupełnie niepotrzebnie, bo wyszły smaczne i co najlepsze i dla zadziwiające, że smakowały mojej Mamie, która NIENAWIDZI curry w potrawach, uznała, że śmierdzi:))a w tych buraczkach nawet go nie wyczuła, chociaż dałam sporą ilość, bo bardzo lubię, hihihi:)

Zdjęcie - Buraczki na ciepło z  imbirem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

1/2 kg buraków

3 cebule

łyżka masła

olej

1/4 słoika papryki marynowanej

kawałek wieżego imbiru

sól, pieprz

curry

czosnek

 

Buraki ugotować w skórce do miękkości. Ostudzić i obrać. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Cebulę posiekać, wrzucić na rozgrzaną patelnie, następnie dodać tłuszcz. Gdy cebula się zeszkli, dodać buraczki, wymieszać. Dodać paprykę pokrojoną w paski, starty imbir, trochę czosnku przeciśniętego przez praskę. Doprawić do smaku. Podawać na ciepło.

Przepis ten jest moją drugą propozycją w ramach akcji

Zdjęcie - Buraczki na ciepło z  imbirem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

Kategorie przepisów