Bułki mleczne

Dzisiaj proponuje świeże bułeczki. Można je przygotować w wersji słodkiej i wytrawnej. Ich delikatny miąższ powoduje, że w każdej z wersji są pyszne. Proste i bardzo smaczne, czyli takie, jakie lubię najbardziej. Na podstawie przepisu "Panini al latte" z książki "Italian home baking" Gino D'Acampo znalezionego w Spiżarni.

  Zdjęcie - Bułki mleczne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami  Zdjęcie - Bułki mleczne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Składniki:

  • 15 g świeżych drożdży (lub 7 g suchych)
  • 250 - 300 ml ciepłego mleka
  • 500 g mąki pszennej, chlebowej
  • 10 g (lub 50 g w wersji słodkiej) drobnego cukru
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • 100 g miękkiego masła

Dodatkowo:

  • 1 jajko, roztrzepane

W dużej misce w 3 łyżkach ciepłego mleka rozpuścić drożdże, dodać 30 g mąki i jedną łyżeczkę cukru. Wymieszać a następnie zagnieść ciasto, przełożyć do miski, naciąć na krzyż, przykryć i odstawić na 30 minut.

W międzyczasie przesiać mąkę na blat, dodać sól i pozostałe mleko. Dodać zaczyn, następnie cukier i masło pokrojone na  małe kawałki (można też dodać lekko roztopione masło). Dobrze zagnieść ciasto, aż zacznie odstawać od rąk. Uformować kulę, przełożyć do obsypanej mąką miski, naciąć ciasto na krzyż i pozostawić do podwojenia objętości - na około 2 - 2,5 godziny.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 - 10 kawałków. Na obsypanym mąką blacie uformować gładkie kule. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrastania na 30 minut.

Wyrośnięte bułeczki, przed wstawieniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem.

Piec w temperaturze 220ºC przez około 20 minut.

Smacznego:-)

Zdjęcie - Bułki mleczne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Kakaowe ciasto ucierane ze śl…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

1

Pogacse z ciasta twarogowego

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Moje urodzinowe prezenty. I or…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Pełnoziarniste naleśniki z kar…

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

Bagietki z szałwią i pestkami…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

1

Crostata z dżemem brzoskwiniow…

Cris Cris
Zakamarki mojej kuchni

Przepisy z tych kategorii

1

Płaski chleb z za'atarem - cz…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Grahamki

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

1

Chlebek z jarmużem i fetą na j…

Nakryty Stoliczek Nakryty Stoliczek
Nakryty Stoliczek

3

Bułki pszenno-razowe, które ro…

napiecyku napiecyku
napiecyku

1

Bagietka

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

1

Chałka z mlekiem w proszku

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze