Bułeczki z czosnkiem niedźwiedzim

Bułeczki z czosnkiem niedźwiedzim
Cudowne czosnkowe bułeczki z Filozofii Smaku, to i owo zmieniłam. Pysznie było.

Czosnkowe bułeczki (6 średnich bułeczek)
  • 1 i 1/4 mąki pszennej
  • 1/4 szklanki ciepłego mleka
  • 1/4 szklanki ciepłej wody
  • 1 i 1/4 łyżki masła
  • 3-4 duże ząbki czosnku
  • 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 10 g świeżych drożdży
Zdjęcie - bułeczki z czosnkiem niedźwiedzim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Drożdże kruszymy do miseczki, zasypujemy cukrem, dodajemy kilka łyżek ciepłej wody i mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Masło rozpuszczamy, dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę i ewentualnie dodatkowo roztarty czosnek, czosnek niedźwiedzi, mieszamy i odstawiamy. Mieszamy mąkę z solą, dodajemy drożdże, roztopione masło, pozostałą wodę i mleko. Jeśli ciasto jest za luźne dosypujemy więcej mąki. Wyrabiamy, ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Przekładamy je do miski, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 90 minut w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Z ciasta formujemy 6 bułeczek wielkości pomidora, układamy ja na blaszce wyłożonej papierem, przykrywamy i odstawiamy do napuszenia na pół godziny. Bułeczki nacięłam wzdłuż. Gotowe bułeczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 230 stopni. i pieczemy przez 5 minut a następnie kolejne zmniejszamy temeperaturę do 200 stopni bez wyjmowania bułeczek i pieczemy 10-15 minut.

Kategorie przepisów