Bułeczki drożdżowe

Bułeczki drożdżowe

Zdjęcie - Bułeczki drożdżowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepyszne, pulchne i delikatne francuskie bułeczki. takie śniadania mogłabym jeść codziennie…

SKŁADNIKI:
3 szklanki mąki
1/3 szklanki mleka w proszku
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki cukru
1,5 łyżeczki soli
1 szklanka ciepłej wody
2 łyżeczki suszonych drożdży

Drożdże i cukier rozpuścić w wodzie i odstawić na 10 minut. Dodać oliwę i wymieszać.
Płyn wlać do mąki. Wyrabiać ciasto aż zrobi się gładkie i elastyczne.
Uformować kulę przykryć i odstawić na 1 i 1/2 godziny w ciepłe miejsce. Następnie ponownie zagnieść i zostawić na godzinę do ponownego podrośnięcia.
Następnie podzielić na około 15 małych bułeczek. Uformować bułeczki i umieścić na blaszce wyłożonej papierem. Przykryć i odstawić na około 40 -45 minut. Przed upieczeniem posmarowałam bułeczki roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka.
Piec 220 stopniach przez około 15 minut. Jeśli bułeczki zaczną zbyt szybko się rumienić, to około 5 minut przed końcem temperatur należy zmniejszyć do 200 stopni.

Zdjęcie - Bułeczki drożdżowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów