Bogracz.

Bogracz.

Sycące danie jednogarnkowe przypominające gulasz z wołowiny, pełen warzyw, pachnący wędzoną papryką, pikantny i rozgrzewający w wciąż chłodne dni.

Jako dziecko w bograczu najbardziej lubiłam kluseczki, które nabierały wyjątkowego smaku gotując się w gulaszu i jednocześnie wspaniale zagęszczały całą potrawę.

Gotuję je tak, jak pamiętam.

Zdjęcie - Bogracz. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wczesnym rankiem gramolę się z laptopem i ogromną drukarką po schodach. Gdy w końcu udaje mi się otworzyć drzwi dostaję lodowaty policzek, który otrzeźwia mnie mimo wczesnej godziny i braku kawy. Co ja miałam w głowie gdy zakładałam tę cienką bluzkę. Pakuję wszystko więc do samochodu i po chwili wahania wracam się po ciepłe swetrzysko, przeklinając w duchu swoją bezmyślność.

Godzinę później, gdy znów nie udaje mi się uruchomić ogrzewania w biurze, kocham swój sweter najbardziej na świecie.

I tak zdrętwiał mi nos z tego zimna… Co za dzień…

Dobrze, że w domu czeka na mnie rozgrzewający, pikantny w smaku bogracz. Jedno z lepszych dań jednogarnkowych, jakie znam i pamiętam.

Zdjęcie - Bogracz. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

około 6 porcji

kcal:1615 B:143 W:126 T:55 (1 porcja około: 300kcal)

  • 500g wołowiny na gulasz
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 3 czerwone papryki
  • 300g ziemniaków
  • puszka pomidorów 400g
  • 2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 1 łyżka oleju lub smalcu
  • sól
  • pieprz
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki mąki
  • woda lub bulion

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mięso umyj, osusz i pokrój w kostkę.
  • Cebulę pokrój w piórka, czosnek posiekaj, marchew pokrój w dość duże talarki, a paprykę w kostkę.
  • W garnku o grubym dnie (np żeliwnym) rozgrzej 1 łyżkę oleju lub smalcu. Podsmażaj partiami mięso z każdej strony na złoty kolor. Wyjmij z garnka.
  • Na pozostałym po smażeniu mięsa tłuszczu podsmaż cebulę, czosnek, a następnie dodaj kolejno w odstępach kilkuminutowych marchewkę i paprykę.
  • Na koniec dodaj podsmażone mięso, pomidory oraz przyprawy. Podlej wodą lub bulionem i duś pod przykryciem przez około 1 godzinę na niewielkim ogniu. W razie potrzeby uzupełniaj płyn.
  • Ziemniaki pokrój w kostkę. Dodaj do gotującego się gulaszu. Gotuj do miękkości, mniej więcej przez kolejną godzinę.
  • Gdy mięso i warzywa są już miękkie, czas przystąpić do wykończenia potrawy.
  • Do miseczki wbij jajko i dodaj mąkę. Rozmieszaj i w razie konieczności dodaj odrobinę wody. Uzyskane ciasto powinno przypominać ciasto na kluski kładzione. Dokładnie wymieszaj, by pozbyć się grudek mąki.
  • Za pomocą dwóch łyżek lub łyżeczek (kluseczki będą mniejsze) wykładaj kluseczki prosto do garnka z gulaszem. W garnku powinno znajdować się tyle sosu, by kluski mogły się w nim ugotować. Delikatnie zamieszaj i gotuj przez kilka minut.
  • W razie konieczności dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • Podawaj z pieczywem lub jako samodzielne danie.

Smacznego!

Zdjęcie - Bogracz. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów