Minikulebiaki z bigosem

Minikulebiaki z bigosem

Zdjęcie - Minikulebiaki z bigosem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Minikulebiaki z bigosem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Minikulebiaki z bigosem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Minikulebiaki z bigosem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Minikulebiaki z bigosem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Minikulebiaki z bigosem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 350 g bigosu (wegetariańskiego lub mięsnego)
  • 150 ml oleju Kujawski 3 ziarna
  • 125 ml wody
  • 7 g drożdży instant
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru

Przygotowanie minikulebiaków z bigosem:

Mąkę przesiewamy do miski robota kuchennego. Dodajemy drożdże instant, cukier, olej, wodę, 2 jajka oraz sól i wyrabiamy gładkie ciasto.

Odstawiamy na 45 minut do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na około 12 części. Każdą z nich rozpłaszczamy lub wałkujemy na podłużny pasek. Na każdym rozsmarowujemy bigos, pozostawiając wolne brzegi i rolujemy. Końce zawijamy pod spód i układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Pozostawiamy na 15 minut do napuszenia.

Smarujemy jajkiem i wstawiamy do chłodnego piekarnika. Pieczemy w temp. 175ºC przez około 20 minut, na złoty kolor.

 

 

 

Liczba porcji: 12 sztuk

Czas przygotowania: 1,5 godziny 

Kategorie przepisów