Barszcz biały

Czy macie tak, że chce Wam się jakiejś potrawy tak bardzo, że musicie ją przygotować na już? Wczoraj wieczorem zapragnęłam pysznego, aromatycznego barszczyku białego. Ale takiego z mocnym, wędzonym aromatem. Koniecznie z jajkiem i kiełbaską. To było dziwne. Nie to, że nie lubię tego typu zupy. Lubię i to bardzo. Ale u mnie zawsze na miejscu są jakieś warzywne zupy- kremy. Właściwie to barszcz biały bardzo rzadko jadało się w moim domu rodzinnym. Częściej królowała boska Zalewajka. Nie wiedziałam jak przygotować taką zupkę. Większość przepisów zakładała użycie gotowca z torebki. Ale coś pokombinowałam... Efekt? Mniam!

Bardzo przepraszam za ilość i jakość zdjęć. Prawdopodobnie Tomek wziął aparat do pracy a mi został tylko telefon. Postaram się później podmienić tą fotografię.


Zdjęcie - Barszcz biały - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Składniki:

  • 3 litry przefiltrowanej wody
  • 300 g surowego, wędzonego boczku
  • 500 g białej kiełbasy
  • 1 marchewka
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 7 ziaren pieprzu czarnego
  • 3 ząbki czosnku
  • 500 ml zakwasu do barszczu białego (ja kupiłam)
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • sól, pieprz
  • dodatkowo: 1 jajko na porcję


I co dalej?:

Do garnka wlej zimną, przefiltrowaną wodę i dodaj umyty boczek. Garnek postaw na średnim ogniu. Gotuj do zagotowania. Po tym czasie zmniejsz ogień na minimalny. Dodaj obraną marchewkę, liście laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego. Posól. Ząbki czosnku obierz, ściśnij w przegubie dłoni i również dodaj do reszty. Kiełbasę pokrój na plastry i dodaj do garnka. Całość gotuj na malutkim ogniu ok. 40 minut. Po tym czasie wyłów z wywaru boczek, marchew, liście laurowe i ziarna pieprzu oraz ziela. Dodaj dobrze wymieszany zakwas do barszczu białego. Całość ponownie zagotuj i zmniejsz ogień. W tym czasie śmietanę wymieszaj w miseczce z kilkoma łyżkami barszczu. Tak przygotowaną mieszankę wlej do garnka. W miarę potrzeby dopraw jeszcze solą i pieprzem oraz obowiązkowo majerankiem. Do każdej porcji dodaj jajko ugotowane na twardo.


Przepisy z tych kategorii

Kwas buraczany ( zakwas do bar…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Karp z nadzieniem pieczarkowym

aronia aronia
Wiem co jem

Wigilijne pierogi z kapustą i…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Karp pieczony w korzeniach

Christopher Christopher
Kulinarny karnet Christophera

1

Sałatka śledziowa z buraczkami

Antenka Antenka
Smaczny Kąsek

Postna kapusta z grzybami

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Przepisy z tych kategorii

1

Gęsina na wielkanocny obiad

MiZu MiZu
Kuchnia przy drodze

7

Karkówka/schab w mleku kokosow…

Antenka Antenka
Smaczny Kąsek

1

Pieczony kurczak z musztardą i…

Tyna Tyna
In cooking we trust

2

Biała kiełbasa z cydrem i jabł…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

6

Zakwas na żurek

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

4

Żurek na zakwasie w chlebowych…

Nakryty Stoliczek Nakryty Stoliczek
Nakryty Stoliczek