Domowe kopytka z kurczakiem w sosie szpinakowym

Domowe kopytka z kurczakiem w sosie szpinakowym

Zdjęcie - Domowe kopytka z kurczakiem w sosie szpinakowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kopytka

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków, ugotowanych w osolonej wodzie
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko

Zdjęcie - Domowe kopytka z kurczakiem w sosie szpinakowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przygotowanie:

Ostudzone ziemniaki przeciskamy przez praske do miski i dodajemy pozostałe składniki. Zarabiamy ciasto na gładką kulę (należy to zrobić szybko i sprawnie, długie wyrabianie ciasta, sprawi że masa będzie coraz bardziej klejąca).

Blat posypujemy odrobiną mąki pszennej. Ciasto dzielimy na 4 części. Z każdej formujemy cienki wałeczek i tniemy na ukos na małe kluseczki.

Kluski wrzucamy na gotującą się osoloną wodę partiami. Gotujemy ok 2 -3 min od wypłynięcia na wierzch.

Kurczak w sosie szpinakowym

Składniki:

  • 1 duży pojedynczy filet z kurczaka
  • 200 g szpinaku baby
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki przyprawy gyros
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 2 czubate łyżki mascarpone
  • 3 łyżki Oleju Kujawski Pierwsze Zbiory do smażenia
  • 1 szczypta płatków chili
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewamy olej Kujawski Pierwsze Zbiory.  Dodajemy drobno pokrojony filet z kurczaka, doprawiamy przyprawą gyros i obsmażamy delikatnie z każdej strony.

Następnie dodajemy szpinak i starty na tarce czosnek. Kiedy szpinak straci swoją objętość wlewamy śmietankę. Dusimy całość chwilę, aż śmietanka zgęstnieje, po czym dodajemy mascarpone i mieszamy całość. Na koniec doprawiamy do smaku świeżo zmielonym pieprzem i solą

 

Podajemy z ugotowanymi kopytkami oprószając szczyptą chilli.

Zdjęcie - Domowe kopytka z kurczakiem w sosie szpinakowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów